Proleter Bir Otel

12.12.2015, Lesezeit 4 Min.
1

Arjantin: Buenos Aires’de yer alan, işçilerin 2003 senesinden bugüne kadar işletmesini yaptığı Hotel Bauen, nihai olarak işçilerin mülkü haline geldi.

İhtişamlı bir kule olan Hotel Bauen Ulusal Kongre’den görülmekle beraber, Buenos Aires’in göbeğinde yer alır. Oteldeki odaların donanımı yüksek beklentileri karşılamakla birlikte, Fuaye alanı bakır sarısı ahşap ile döşenmiştir. Ayrıca otelin bulunduğu semtte turistler için başka mekânlar da mevcuttur. Bauen’de dünyanın diğer otellerinin aksine eksik bir şey var: Mülkiyet sahipleri.

Zira mülkiyet sahipleri bundan 14 sene önce pes etmişlerdi. Sayıları 100’den fazla olan işçiler işlerini kaybetmek zorunda kalmışlardı. Fakat işten çıkarmaları kabul etmeyen işçiler 2003 senesinde oteli işgal edip, kendi himayeleri altında yeniden işletmeye başladılar. Otel, 10 yılı aşkın işçiler tarafından bu şekilde işletilmektedir.

Arjantin Kongresi 26 Kasım’da aldığı bir kararla oteli eski sahiplerin mülkünden çıkararak, işçi kooperatifine geçmesini sağladı. Bu oylamada o tarihte hala görevi başında olan devlet başkanı Cristina Fernández de Kirchner’in ‘’Zafer için Cephe“ (FpV)’’ taraftarları ile Troçkist seçim birliği olan “Solcuların ve İşçilerin Cephesi“ (FİT) yer aldı.

İşçi temsilcileri parlamento tribünlerinde alınacak kararı bekliyorlardı. Oturumun öğlen saat 12.30’da açılması bekleniyordu. Fakat oturum sağ görüşlü milletvekillerince topluca boykot edilmişti. Öte yandan oturumun başlayabilmesi için gerekli olan milletvekili sayısından sadece bir kişi eksikti. Oturumun açılabilmesi gerekli 130 milletvekili sayısına ancak saat 18.28’de ulaşıldı. Oturumun açılmasıyla beraber son derece kısa bir süre içinde gerçekleşen oylamanın ardından yasa çıkarılmıştı.

Kooperatif işçileri geçen on sene içinde defalarca tahliye tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardı. Kirchner hükümeti otelin istimlak yasasını defalarca erteledi. Parlamentodaki çoğunluk, Kasım ayında yapılan seçimde sağcı aday Mauricio Macri’nin zaferinden sonra ancak harekete geçti.

Hotel Bauen, 1978 yılında zamanının askeri diktatörüyle iyi ilişkilere sahip ve bundan ötürü devlet kredilerini ucuza satın alan bir iş adamı tarafından açılmıştı. 19 – 20 Aralık 2001 tarihindeki „sosyal patlamalar“dan bir hafta sonra otel yönetimi iflas ettiğini duyurdu. Bu iflas nedeniyle işinden olan 100’den fazla işçi ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle milyonlarca işsizin arasına katıldı.

Fakat işçiler 2003 yılının Mart ayında işyerini işgal edip, işlerine geri döndüler. Bu süreçte patronlar tarafından kapatılan 200 işyeri işçilerin yönetimi ele almasıyla tekrar açılmıştı. Bu iş yerlerinden en meşhur olanı Neuquén eyaletinde yer alan seramik fabrikası Zanon’du. Burası „Patronsuz Fabrika“ (FaSinPat) olarak 500’den fazla çalışanıyla birlikte fayans üretmektedir.

„Bauen“ işçileri yoğun bir tamir sürecini başlatmak zorunda kalmışlardı. Kapılarının önünde büyük sokak çatışmaları vuku bulmuş ve otel yağmalanmıştı. 2004 senesinin ortalarında işçiler oteli tekrar işletmeye başladı. Otel misafir odalarının yanı sıra, büyük salonlara ve bir restoranta da sahip. Bu alanlar gerek ticari buluşmalar gerekse sosyal ve siyasal etkinlikler için kullanıma açıktır. Örneğin, ilkbaharın herhangi bir gününde bodrum katında „Kedi Sevenler“ için fuar düzenlenirken, o esnada bir üst katta PTS (Sosyalist İşçi Partisi) Lev Troçki’nin yeni basılmış eserlerini tanıtıyordu.

Solun ve İşçilerin Cephesi (FİT) senelerdir Bauen’in istimlağı için mücadele ettiği gibi, mühim etkinliklerini de şehrin göbeğindeki bu otelde düzenliyor. Geçen 12 yılda işçiler diğer işgal atındaki işyerlerindeki çalışanlar ve radikal sol ile ortak mücadele ediyorlar. Böylelikle en sonunda belirli bir garantiye sahip oldular.

Mehr zum Thema