Bu savaş daha bitmeyecek— Alman Sol Partisi’nden Afganistan Misyonuna Skandal Onama

31.08.2021, Lesezeit 4 Min.
Übersetzung:
1
shutterstock / The Art of Pics

Kabil Havalimanındaki bombalamasının ertesinde ABD çeşitli misilleme saldırıları yaptı. Bu gelişmelerin savaşı daha da tırmandırması endişesine rağmen geçen hafta Alman Sol Partisi’nden beş Milletvekili Alman ordusunun silahlı bir kurtarma operasyonu yapması lehinde oy verdi.

ABD Başkanı Joe Biden, perşembe günü Kabil’deki saldırıya sert tepki gösterdi. Saldırıda, çeşitli kaynaklara göre, 13’ü ABD askeri olmak üzere 183 kişi hayatını kaybetti. “Affetmeyeceğiz, asla unutmayacağız. Gerekirse avlayıp, bedelini ödeteceğiz.”. Biden’ın bu sözlerde kullandığı kelime seçimi 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra konuşan George W. Bush’tan hiç farklı değil.

Saldırıdan sonra Biden da aynı şekilde hareket etti. Cuma akşamı ABD ordusu örgütün Afganistan yapılanması olan DAEŞ-K milislerine ölümcül bir İHA saldırısı yaptı. Bloomberg haber kanalının aktardığına göre, hedefin perşembe günkü terör saldırısıyla hiçbir bağlantısı yok. Fakat bu milislerin gelecekteki saldırıların planlanmasında rol almalarından şüpheleniliyordu.

Bu saldırılarla Biden, önceki ABD başkanlarının olağan “şüpheli” hedefler üzerinde uyguladığı yargısız infaz geleneğine bağlı kalıyor. Bu uygulama ile son yıllarda Afganistan’daki savaşta çoğu sivil olan binlerce insanı öldürüldü. Savaş kara birliklerinin çekilmesine rağmen devam ediyor, bilakis yapılan her askeri operasyon şiddet sarmalını daha da körükledi.

Alman Sol Partisi İşgale Hayır Demekten Vazgeçiyor

Alman ordusu de savaşın devam edeceğini halihazırda kendisine Kabil Havaalanında ateş altında kalınca anladı. Çarşamba Günü, Sol Parti Afganistan’daki çalışan işçilerin tahliyesi için mecliste yapılan silahlı operasyon teklifine evet oyu verdi. Şu ana kadar bu teklifler Alman Sol partisi tarafından hep reddedilmişti. Fakat şu an farklı bir durum oldu: milletvekillerinin çoğu çekimser kalmakla birlikte, beş Sol Parti parlamenteri hükümet tarafından yapılan bu teklife güvenoyu verdi. Kurtarma misyonu planlandığı gibi cuma günü sona erdi. Ancak birliklerin çatışmaya karışması ihtimali operasyon sırasında hat safhada idi.

Peki perşembe günkü terör saldırısında Alman askerlerinden de herhangi bir zayiat olsa ne değişecekti? İnsani yardım görevini desteklediğini iddia eden Sol Parti milletvekilleri, ABD hava kuvvetlerinin misilleme saldırılarını da onaylar mıydı? Şiddetin yeniden tırmanması, savaşın devam ettiğini ve Alman birliklerinin durumu daha da kötüleştirdiğini gösteriyor. Bunun hayat kurtaran bir görev olduğu iddiası ikiyüzlülüktür. Kabil’deki Alman büyükelçiliği, Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinden daha aylar önce olası saldırılar ve olası güvenlik tehdidi konusunda uyarmıştı. Bununla birlikte, federal hükümet insanların uçakla tahliye edilmesine izin vermedi. Çok yakın zamana kadar Afganistan’a sürgünler gerçekleşti ve Alman Devleti Afganların sığınma hakkını reddetmeye devam ediyor.

Sol saflarından gelen EVET oyu, aslında 20 yıl önce Afganistan’a koşullanmaya karar vermiş Yeşil Parti ve Sosyal Demokrat Parti ile olası bir hükümet koalisyonuna katılım için Sol Parti’nin giriş biletidir. Salı günü, favori aday Dietmar Bartsch, parti programında yer almasına rağmen NATO’dan ayrılmanın koalisyon kurmak için gerekli bir ön koşul olmadığını söyledi. Genel seçime az bir süre kala parti, (şimdiki ve) gelecekteki savaşları destekleyerek iktidara gelmek için militarizme karşı duruşundan ödün vermeye hazır görünüyor.

Mehr zum Thema