“Şiddetli baskı altındayız” – Charité’de Greve giden temizlik işçileriyle röportaj

19.05.2017, Lesezeit 3 Min.
1

Berlin Charité kliniğindeki temizlik işçilerinin çalışma koşulları çok kötü durumda. İşçiler mobbingden şikayetçi. Greve giden işçilerden Fatma Solmaz ve Nurgül Yalçın ile röportaj.

Temizlik işçilerinin çalışma koşulları ne durumda? Personel kesintilerinin işçiler üzerinde nasıl bir etkisi var?

Fatma Solmaz: Neredeyse tüm işçiler yarı zamanlı çalışıyor ve çok az ücret alıyor. Charité Facility Management (CFM – tıbbi olmayan personelin taşeronlaştırıldığı firma) kurulmadan önce bir iş istasyonunda en az 2 kişi çalışıyordu. Şuan iş yükü artmasına rağmen yalnızca bir kişi çalışıyor. Dezenfektörlerin yaptığı dezenfeksiyon işlemlerini bile örneğin bazen temizlik işçileri olarak bizlere yaptırıyorlar.

Yıllar önce bir istasyonda 4 kişi çalışıyordu. Tasarruf politikalarıyla birçok kez personel kesintilerine gidildi. Sürekli aynı şey: kesinti, kesinti, kesinti…

Nurgül Yalçın: Bir yıl önceye kadar haftada 8 saatten 5 iş günümüz vardı. Şimdi ise 7 saatten 6 iş günümüz var. Hesapladığımızda en az 3 gün izin kaybımız oluyor.

Haftasonlarında yalnızca “üstten” temizlik yapılması gerektiğini söylüyorlar. Bu tabii ki sadece lafta kalıyor. Yarım veya eksik temizlik olmuyor ki. Haftasonu da bu yüzden normal bir iş günü.

Fatma Solmaz: Yetersiz personelle hijyen koşullarını ve kendi sağlığımızı korumamız imkansız. Birçoğumuzun kas ve sırt ağrıları var. Daha fazla personele ihtiyacımız var.

Yöneticiler sağlık sorunlarınıza nasıl tepkiler veriyor?

Nurgül Yalçın: Hasta olup, hasta izni aldığımızda ekip şefleri üstümüzde baskı yaratıyor. Bizi çağırıp başka çalışanların yanında azarlayıp, neden hasta olduğumuzu soruyorlar.

Fatma Solmaz: Eğer hasta olduğumuza inanmazlarsa veya onlara göre sık hasta olmuşsak iş istasyonumuzu değiştiriyorlar. Sonra iş ortamı olarak bizim için herşey baştan başlıyor: yeni iş arkadaşları, yeni istasyon, yeni görevler. Baskı bu şekilde işliyor. Hatta bazen kadrolu işe layık olmadığımızı ya da sık sık hasta oluyorsak erken emekli olmamızı söylüyorlar.

Nurgül Yalçın: Charité Mitte kliniğinde göçmen kökenli temizlik işçilerine daha kötü muamele uygulanıyor.

Grev nasıl ilerliyor? Gidişat ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Fatma Solmaz: Charité işçilerinin çalıştığı şartlarda bir toplu sözleşme istiyoruz. Bu sayede daha fazla güvenceye ve hakka sahip olmuş olacağız.

Nurgül Yalçın: Birçok arkadaşımız işlerini kaybetmekten veya istasyonlarının değişmesinden korktukları için greve çıkmıyor. Çok fazla baskı var. Sendika daha fazla iş yapmalı. Sabah saat 8 grev gözcülerinin yerleştirilmesi için çok geç bir zaman. Birçok kişi vardiyalarına 5:30’da başlıyor. Sendika işçileri toplamalı, haklarını anlatıp cesaret vermeli.

Mehr zum Thema